Voor veel mensen is hun tuin de plek waar ze volledig tot ontspanning kunnen komen, misschien ook voor jou? Natuurlijk vraagt het wel wat werk vooraf, zodat je nadien zonder zorgen in je luie tuinstoel kunt plaatsnemen en kunt genieten van je eigen tuin. Zo is het gras afrijden een noodzakelijk kwaad, al kun je dit steeds gemakkelijker door een maairobot laten doen. Andere mogelijke stoorzenders kunnen onkruid zijn, of nieuwsgierige buren. Hier lees je hoe je je tuin slim kunt aanplanten, waardoor deze stoorzenders geen kans krijgen om jouw ontspanningsmomenten te verpesten.

Vaarwel, onkruid!

Net zoals de meeste tuiniers erger jij je vast blauw aan onkruid. Niet alleen verstoren deze planten het mooie zicht op je bloemperken en op je gras, bovendien vraagt het ook veel tijd en energie om er telkens vanaf te geraken. Onkruid wieden is erg belastend voor je rug, en uiteraard ook heel tijdrovend. Onkruid verbranden zorgt voor lelijke plekken in je gras en tussen je bloemen, en chemische onkruidverdelgers brengen ook schade toe aan de fauna en flora die je wel graag in je tuin verwelkomt. Als je graag zonder veel moeite van je onkruid af geraakt, zijn bodembedekkers tegen onkruid de beste oplossing. Deze planten ogen mooi en zorgen ervoor dat onkruid geen kans krijgt om te groeien en weelderig te gaan tieren. Door bodembedekkers tegen onkruid te gebruiken, krijg je zelfs een nog mooiere tuin, want deze planten zijn wel een streling voor het oog. Er bestaan verschillende soorten bodembedekkers. Welke het meest geschikt zijn voor jouw tuin, hangt af van een aantal factoren. Zo spelen de ligging en de zoninval een grote rol, maar ook jouw persoonlijke smaak. Er bestaan namelijk heel subtiele bodembedekkers tegen onkruid, maar er zijn er ook met prachtige bloemen. Welke soort jij verkiest, bepaal je natuurlijk zelf.

Vaarwel, nieuwsgierige blikken!

Je kent ze wel, van die nieuwsgierige buren en passanten die er niets beters op kunnen vinden dan op hun gemakje te staan kijken naar wat jij aan het doen, of niet aan het doen bent. Dat is nooit aangenaam, maar al helemaal niet wanneer je eventjes een momentje voor jezelf hebt waarop je wil kunnen ontspannen. Uiteraard wil je thuis niet het idee hebben dat je in een gevangenis zit, dus een hoge schutting is vaak geen optie. Wat wel kan helpen tegen inkijk én tegelijkertijd een opwaardering is voor je tuin, is liguster. Een ligusterhaag is een mooie haag die er zowel in de zomer als in de winter mooi uitziet.  De meeste ligusterhagen behouden hun blad tijdens de wintermaanden. En zelfs als ze dat niet doen, zijn hun sierlijke takken ook mooi om naar te kijken. Een ander voordeel aan liguster, is dat het een makkelijke en sterke plant is. Je hebt er dus weinig werk mee.